Zakwaszenie Organizmu

Zakwaszenie Organizmu – Czym jest…


Praktycznie każdy z nas jest zakwaszony, dziwnie brzmi ale to prawda. Sprawdziłem swojego czasu na sobie. Trenuję, w miarę dobrze się odżywiam, nie palę, nie piję - no powinno być cudownie. A jednak nie, na stan naszego organizmu pracujemy latami. To że od jakiegoś czasu dobrze się odżywiamy, rezygnujemy z nałogów nie do końca sprawi iż już natychmiast jesteśmy zdrowi i nie zniszczalni. Nasz oczyszczony organizm to nasze Ph 7,4 zbliżone do Ph krwi 7,36 - pojawia się równowaga ustrojowa.

Jeśli mamy taki współczynnik jest już dobrze, mamy idealny start do redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy masy mięśniowej. Jednak nie jest to takie proste - jeśli mamy się zabrać za to sami.

Redukcja masy ciała już zaledwie o 10% przedłuża nam życie średnio o 6-9 lat. Redukcja tylko zaznaczam tylko o 10% obniża śmiertelność całkowitą o 20%/ nowotworową o 37%/ cukrzycową o 44%.

Nie zawsze jest nam łatwo podjąć decyzję o zmianie trybu życia, nawyków dnia codziennego, jednak jeśli już do tego dojdzie bardzo istotną sprawą jest to kto przy nas jest, kto nas wspiera, kto daje motywację do codziennych wyzwań. Sami na dłuższą metę nie poradzimy sobie - choć nie ukrywam są wyjątki.

"Zakwaszenie - bezpośrednią konsekwencją zakwaszenia organizmu jest otyłość. Otyłość z kolei stwarza ryzyko wielu chorób m.in. takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, refluks, zwyrodnienia stawów, depresja, udar mózgu, cukrzyca typu II, żylaki, obrzęki, owrzodzenia, rogowacenia skóry, choroby dziąseł, dna moczanowa, niewydolność nerek, zaburzenia oddychania, kamica żółciowa, bóle pleców, migrena, zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, zaburzenia podczas ciąży, przedwczesna śmierć. Chroniczne zakwaszenie to przyczyna wielu chorób, prowadzi do zawału serca lub udaru. Zakwaszenie stwarza ryzyko powstania kilkudziesięciu nowotworów w tym złośliwych. To, że rak jest chorobą kwasową oficjalnie wiadomo już od wielu lat. Profesor Otto Warburg, największy biochemik XX wieku 1950 roku, otrzymał nagrodę Nobla za swoje badania nad komórkami rakowymi. W wyniku swoich badań stwierdził, że rakotwórcze komórki żyją głównie w zakwaszonym środowisku. Z tego względu popularne kwasowe produkty powodują rozwój komórek rakowych".

Jak organizm walczy z zakwaszenie nie pytając nas o nic...

Jednym ze sposobów jest "zabieranie" związków zasadowych takich jak: wapń, magnez, sód, potas, z naszych kości, zębów, włosów, paznokci itd. Następstwem tego organizm sam wpędza się w niebezpieczną spiralę, tworzy się obieg zamknięty i narażamy się na kolejne choroby. Przede wszystkim należy tu wymienić: osteoporozę, artrozę, wypadanie włosów, paradentozę, ciągłe przemęczenie, choroby skórne, a także dolegliwości ze strony układu trawiennego (biegunki lub odwrotnie problemy z wypróżnianiem). 

Drugim sposobem walki z zakwaszeniem jest zatrzymywanie wody w organizmie. Organizm zatrzymując wodę w organizmie rozpuszcza nadmiar kwasów. W wyniku zatrzymania wody puchną nam nogi, mamy obrzęki, czujemy się ociężali. Kolejnym sposobem walki organizmu z zakwaszeniem jest "otulanie" narządów wewnętrznych tłuszczami i zwężanie naczyń włosowatych. Konsekwencją zwężenia naczyń jest niedobór tlenu w komórkach i w całym organizmie, to z kolei prowadzi do zmian metabolicznych. Dodatkowo należy pamiętać, że nadmiar kwasu krystalizuje się w stawach i wówczas nie produkuje się w odpowiedniej ilości maź stawowa. 

Należy również pamiętać o kręgosłupie, woda jest głównym składnikiem krążków międzykręgowych. Jej nadmiar gromadzony przez organizm jako sposób na rozpuszczenie kwasów gromadzi się również w nadmiarze w krążkach.